Skip to content
Hays - Recruiting experts worldwide
  1. Jeg er
    Jeg er

Enorm mangel på arbejdskraft i energisektoren

60.000 job står ubesatte i den nordiske energisektor, og der er kamp om de bedste kandidater. Nu skal et nyt rekrutteringskontor i København skaffe flere til jobbene.

Af Simon Kudal, Jyllandsposten 07-10-2012
 
Dong, Maersk Drilling og Danfoss er nogle af de virksomheder, der i disse år konkurrerer med udenlandske energiselskaber om arbejdskraft, fordi der simpelthen ikke er nok kvalificerede kandidater. Lønningerne er sendt i vejret, og de attraktive kandidater kan vælge og vrage mellem job i hele verden. I Norden er der op mod 60.000 ledige stillinger i energisektoren, og for den internationale rekrutteringsvirksomhed Hays har den naturlige udvikling været at åbne en olie- og gasafdeling i København, der kanaliserer arbejdskraft fre hele verden til de trængte danske og nordiske energi-virksomheder.
”Store danske virksomheder har efterspurgt en rekrutteringsvirksomhed, som er geografisk placeret i Danmark” siger Business Director Morten Andersen, der er leder for Hays’ nye Gas- og Oil-afdeling i Nordeuropa, der åbnede i juni. ”Vi er bedre til at sælge Norden end internationale headhuntere er. Vi kender det nordiske arbejdsmarked, vi kender virksomhederne, vi kender betingelserne for at komme til Danmark, og det gør, at vi er meget tættere på vores kunder” siger han.
 
Rift om ingeniører
Høje oliepriser og ønsket om at sikre forsyninger i fremtiden har fået de energiproducerende lande til at investere stort i olie- og gasfelter. ”Danmark er blandt de førende, når vi snakker energi, men de kandidater vi sidder med, de kan vælge hele verden, og hvorfor skal man så vælge Danmark? Vi sidder med spændende opgaver, og derfor kan vi også tiltrække spændende kandidater” siger Morten Andersen.  
 
Arbejder i udlandet
At energisektoren i øjeblikket er ekstremt globaliseret, kan man se på, at 42 pct. af de ansatte i olie- og gas-sektoren arbejder uden for deres hjemland. Væksten i sektoren afspejler sig, ifølge Hays tydeligt på arbejdsmarkedet, hvor antallet af opslåede stillinger i sektoren på globalt plan er steget med 39 pct. ”Problematikken er, at hvis virksomhederne ikke får de her kandidater om bord, så kan de ikke nå deres mål. Vi hjælper dem med at få de rette kvalifikationer ind, som de ellers måtte undvære. På den måde er vi jo med til at skabe omsætning i Danmark – også i en krisetid” siger han. De eftertragtede erhverv i sektoren er bl.a. petrofysikere og geologer, men den største gruppe er ingeniører.
 
500 studerende på boreplatform
Hos Maersk Drilling har man i år slået 20 stillinger op til hovekontoret, hvor arbejdsopgaverne består i at planlægge vedligeholdelsen og konstruktionen af boreplatforme. Selvom stillingerne har været opslået hele året, er det kun cirka halvdelen, der er besat, og i løbet af næste år har man brug for yderligere 10. Planen er, at virksomheden skal vokse til dobbelt størrelse inden 2016, så der er brug for nye medarbejdere både på boreplatformene og kontoret i de kommende år. ”Det er svært at få nok kvalificerede ansøgere og tiltrække nok ingeniører. Så konsekvensen er, at 35 pct af vores ingeniører er udlændinge” siger Jesper Madsen, der er human-resource-chef i Maersk Drilling, hvor de gør meget for at tiltrække både nyuddannede og erfarne ingeniører. Virksomheden samarbejder blandt andet med Copenhagen Business School og Danmarks Tekniske Universitet, hvor de er en del af undervisningsprojekter, karrieredage, konferencer og uddannelsesmesser. Desuden har virksomheden indgået et samarbejde med Delft University i Holland, der har en offshore-linje. Det mest effektive middel til at få unges øjne op for branchen er dog at give dem en oplevelse. ”Det, der er mest rift om,er, når vi laver besøg på en borerig for ingeniørstuderende. Over sommeren har vi haft en borerig, der hedder Maersk Resolve liggende i Esbjerg, hvor vi havde 500 studerende ude at kigge på den. Så kan de rent faktisk se, hvad det er, vi arbejder med, og det ingeniørarbejde, der ligger i at vedligeholde og bygge dem” fortæller han.
 
Karrieremulighed er gulerod
Når det drejer sig om rekruttering af de eftertragtede erfarne kandidater med de helt rigtige kompetencer, er strategien hos Maersk at lokke med karrieremuligheder, spændende udfordringer og ny teknologi. ”At vi skal fordoble vores størrelse, gør det tydeligt for kommende medarbejdere, at karrieremulighederne er store i vores virksomhed, fordi der hele tiden vil være nye jobmuligheder. Man kommer ikke ind og arbejder i et job, hvor man er resten af livet. Der er højt til loftet, og der er mulighed for at brede sig ud til de kompetencer, man gerne vil udfylde,” siger Jesper Madsen, der også understreger, at et job hos Maersk Drilling giver adgang til de mest moderne boreplatforme, og det er ifølge ham noget, der trækker i de tekniske medarbejdere. ”Vi ønsker at ligge i den mere sofistikerede ende. Det vil sige, at vi vil være der, hvor det er kompliceret at bore. Derfor har vores borerig det nyeste udstyr. Det er klart, at for teknikere og ingeniører er det en udfordring, man gerne vil have i sit fremtidige job frem for at arbejde med mere traditionelt udstyr,” siger han.
 
Flere skal uddannes
I 2020 vil vi mangle 13.500 ingeniører i Danmark, viser en analyse foretaget af Ingeniørforeningen IDA, og det på trods af, at der de seneste år har været stigende optag på ingeniørstudierne. ”Når der nu er en sektor, hvor der er en masse vækst og jobskabelse, er det lidt uhyggeligt, at vi står og mangler ingeniører, for det er dem, der driver, at der er job til den andre,” siger IDA’s formand Frida Frost., der mener, at vi i Danmark kan gøre meget for at løse problemet både på kort og lang sigt. På kort sigt bør vi være bedre til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, for den opgave kan virksomhederne ifølge Ingeniørforeningen ikke magte alene. ”Det handler om Danmarks image. Det kan være betingelserne for at flytte hertil, hjælp til at skaffe job til en mand eller kone eller at få børnene i en international skole. Der er en masse ting, der skal til, ” forklarer hun, men på længere sigt ser hun kun én løsning: ”Vi skal have uddannet flere indenfor det her område. Frem for at uddanne folk til ledighed inden for humanistiske områder, der primært går ind i den offentlige sektor, hvor vi ved, vi skal skære ned,” siger hun. Det kan ske ved at øge optag på uddannelserne, forberede de studerende bedre i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne og ikke mindst gøre de unge mere opmærksomme på karrieremulighederne i ingeniørfaget. Men de 60.000 ledige stillinger kan ikke vente på, at Danmark uddanner flere ingeniører, så derfor arbejder Hays og andre rekrutteringsvirksomheder nu på at finde arbejdskraften andetsteds. ”Det kan være Malaysia, Kina, Holland, USA, Rusland eller Mellemøsten. Kandidaterne, vi er ude efter sidder i jobs rundt omkring derude og skal prikkes i ryggen,” siger business director Morten Andersen fra Hays, der skønner, at 30 pct. af de ledige stillinger er i Danmark, 60 pct. i Norge og 10 pct. i Holland.
 
|