Kontakt os
Her er du:
Erfaren freelancer

De største
udfordringer

Ved freelancing

På trods af alle fordelene ved at være selvstændig, så møder freelancere også mange problemstillinger, som en fastansat ikke gør. I det følgende gennemgår vi nogle af de største udfordringer – og hvordan du kan løse dem.

At fastsætte en timepris

I begyndelsen af din tilværelse som freelancer og soloselvstændig, kan det være svært at værdisætte dit arbejde. Selvom vi gerne vil komme med den perfekte opskrift eller facit på hvad den sædvanlige rate er i din branche, så er sandheden at det afhænger af projektet, virksomheden og dine unikke kompetencer. Derudover er det ikke nødvendigvis den rette fremgangsmåde at vælge en fast timepris – i stedet bør de afhænge af det specifikke projekt; måske er du villig til at tage et lavere honorar på et projekt, som er spændende og kan bidrage til professionel udvikling. Omvendt bør du tage en højere pris på et projekt hvor du har nicheviden, og lige præcis dine kompetencer er i høj kurs.

Ligegyldigt hvad, så bør du investere noget tid i at researche de gennemsnitlige markedspriser – og husk at udnytte dit netværk her. Som freelancer er det en god idé at vænne sig til at diskutere priser med både kunder, kolleger og rekrutteringskonsulenter. Måske kan du finde prisvejledninger eller tommelfingerregler inden for din branche eller industri, men pas på at følge disse blind, eftersom ingen projekter er ens – og ligeledes, så er dine kompetencer og erfaringer ikke nødvendigvis sammenlignelige med andre freelancere i dit område.

Ydermere, hvis du arbejder i en industri eller et område (f.eks. informationsteknologi), hvor dansk eller specifik viden om det danske marked ikke er et krav, så konkurrerer du sandsynligvis med freelancers i hele Europa om de samme projekter – og eftersom at de fleste andre europæiske lande har en lavere levestandard, så efterspørger de sandsynligvis også en lavere timelønssats. Derfor bør du finde det som differentierer dig og dine kompetencer fra konkurrenterne.

Endeligt, så er det vigtigt ikke at blive blændet af de tilsyneladende høje timepriser – de er ikke lig med den løn, som du får udbetalt. Modsat en ”normal” medarbejder, så er du ansvarlig for din egen skat, feriepenge, forsikring, bogføring, osv.

Derudover, så skal du tage højde for, at du jævnligt vil have et tidsrum mellem projekter, hvor du ikke hiver nogen indkomst hjem – ingen konsulent bør forvente at kunne sælge al sin tid. Dette inkluderer også ikke-fakturerbare timer; de timer som du fakturerer for, skal ”dække” de timer som du ikke gør, men i stedet bruger på administration af din freelancevirksomhed; projekterhvervelse, projektadministration, bogføring, osv. Ellers ender du med at have en arbejdsbyrde langt udover en normal arbejdsuge.

Det er svært at sætte et antal på hvor mange fakturerbare timer du har på et år, men en god tommelfingerregel er, at 75% af din arbejdsuge kan faktureres (husk at ekskludere ferie- og sygedage herfra).

En hurtig udregning af din timepris kan se således ud:
Din ønskede årlige indkomst (husk at medregne, at du skal betale moms) + udgifter + pension / årligt antal af fakturerbare timer = din timepris.

Bogføring

Selvom der findes en række værktøjer, programmer og guide til hvordan du laver et regnskab, så bør du udvikle en basal forståelse for bogføring, såvel som en langsigtet struktur for hvordan du fakturerer, opbevarer dokumentation for udgifter og betalinger, osv.

Det er en god idé at have en administrativ kalender, hvor du inddeler administrative opgaver i ugentlige, månedlige, kvartale, halvårlige og årlige gøremål.

Yderligere, så bør du forstå de moms- og skatteregler som du er underlagt, som soloselvstændig. Vi anbefaler at du gør brug af SKATs tilbud til enkeltmandsvirksomheder – disse inkluderer webinarer, videoer og personlig vejledning.

Endeligt, så bør du måske overveje at investere i en revisor eller bogholder, alt efter hvor tryg du er ved dine egne evner til at udføre disse opgaver selv. For selvom det kan være dyrt, sparer du omvendt måske en del på ukorrekt bogføring og skatter.  

​​Vanskelige kunder

Præcis som i et normalt ansættelsesforhold, hvor der kan opstå konflikter mellem medarbejder og arbejdsgiver, så vil du en dag måske være i en situation hvor uenigheder opstår mellem dig og din kunde. Eller måske oplever du gnidninger ved fakturering, betaling eller kontraktuelle omstændigheder.

Derfor anbefaler vi altid at arbejde med et bureau, såsom Hays. Vi hjælper dig med at forventningsafstemme og rådgiver dig om juridiske omstændigheder i din kontrakt. Derudover, så samarbejder vi udelukkende med anerkendte virksomheder, så du er sikret din betaling.

Projekterhvervelse

Endeligt, så hører vi fra mange freelancer, at det at finde projekter og kunder er de største udfordringer ved at være selvstændig – især i starten, før du har oparbejdet et netværk af kunder og en portefølje af projekter. Det siger nok sig selv, at vi anbefaler at du bruger Hays’ job- og projektportal til at lede efter freelancejobs. Men du bør også holde din LinkedIn opdateret og uploade dit CV til vores database, for at sikre at vores konsulenter kan præsentere dig for projekter du måske finder spændende – de fleste projekter besætter vi nemlig udelukkende via vores netværk af freelancers- og konsulenter, og de når dermed ikke at blive adviseret online.

Det er udfordrende at blive freelancer. Men, vi håber ikke at de ovenstående punkter har skræmt dig væk, for tilværelsen som soloselvstændig kommer også med en lang række muligheder og fordele. Og hvis du forbereder dig ordentligt, så lærer du hurtigt at overvinde de udfordringer der er, ved at starte sin egen enkeltmandsvirksomhed. Hvis du ikke allerede har læst vores trin-for-trin guide til at blive freelancer, finder du den lige her.