Freelance specialister i centrum for
efterspørgslen på arbejdsmarkedet i 2023

Freelance IT specialist arbejder remote

I en tid præget af forandringer og usikkerhed på arbejdsmarkedet er det en uundgåelig kendsgerning, at visse erhvervssektorer oplever trivsel, mens andre må kæmpe for at tilpasse sig den skiftende dynamik. Hays' omfattende Freelancerapport fra 2023 belyser den bemærkelsesværdige stigning i efterspørgslen efter freelancers og specialister – og hvilke drivkræfter, som ligger bag denne stigning.

Efterspørgslen efter freelancers og specialister

I tiden under og efter pandemien blev det indlysende, hvor uundværlig informationsteknologi var for at opretholde kontinuiteten i mange industrier. Den stigende efterspørgsel efter IT-freelancers og specialister strakte sig over et bredt spektrum, herunder softwareudviklere og dataanalytikere. Denne udfoldende efterspørgsel er ikke blot et øjebliksbillede, men en manifestation af en dybere tendens. Værd er dog at bemærke, at IT-feltet nu oplever en øget fragmentering, hvor efterspørgslen er rykket – eksempelvis hvor vi før især oplevede en efterspørgsel på danske softwareudviklere, ser vi nu i stedet især at virksomhederne søger dansktalende senior projektledere.

Hays' data fra Freelancemarkedsrapporten 2023 præsenterer også et overblik over hvilke områder der især ser en stigning i efterspørgslen på freelancers – og vi kan afsløre at især specialister inden for økonomi og finans ser en stigning lige nu. Det er et specialistområde hvor hver branche møder sine egne unikke udfordringer og projektkrav, hvilket motiverer virksomhederne til at søge ekspertise fra freelancere, som kan tilbyde strategisk fleksibilitet og den rette ekspertise, enten indtil den rette fastansættelse finder sted eller på tidsbegrænsede projekter.

Omkostningseffektivitet og kontrol

I vores interviews med organisationer fandt vi ud af, at de overvejende bruger betinget arbejdskraft til at få adgang til specialiserede færdigheder og ekspertise, som måske ikke er let tilgængelige i deres egen organisation, fordi de ikke er i stand til at finde den rigtige til en fastansættelse, eller fordi de ikke ser et langsigtet behov for disse kompetencer, f.eks. eksperter til tidsbegrænsede projekter eller til at arbejde på legacysystemer.

Ligeledes bringer freelancers ofte friske perspektiver og ideer til organisationen. Deres erfaring med at arbejde i forskellige typer af virksomheder og brancher kan føre til innovative løsninger og bedre procedurer, hvilken kan være særligt gavnligt, når din virksomhed ønsker at forbedre sin konkurrenceevne og opretholde bæredygtig vækst. En anden central faktor, der driver virksomhedernes beslutning om at gøre brug af freelancere, er omkostningseffektivitet. På trods af, at timeprisen for en freelancer ofte er højere sammenlignet med en fastansat, giver det virksomhederne mulighed for at effektivt afslutte projektbaserede opgaver uden at indgå i permanente ansættelsesforpligtelser. Dette aspekt bliver især værdifuldt i perioder med økonomisk usikkerhed, som nu, hvor virksomheder ønsker at bevare fuld kontrol over deres arbejdsstyrke og undgå unødvendige, langsigtede omkostninger.

Danske virksomheders løsning på kvalifikationsmangel i fremtiden

I Danmark er efterspørgslen efter specialister i stort set alle sektorer tydelig, og hele 63% af freelancers siger, at efterspørgslen indenfor deres respektive felt har været den samme eller stigende i løbet af det seneste år. Dette fremhæver tydeligt den vedvarende betydning af freelancearbejde som en integreret del af det moderne arbejdsmarked. Informationsteknologi forbliver den mest efterspurgte kategori inden for freelancesegmentet, især når det drejer sig om projektbaserede opgaver. Freelancere udgør her en uundværlig ressource ved at bringe omfattende ekspertise og specialiseret viden til bordet – som ofte er vanskelige at finde inden for en fastansat arbejdsstyrke, hvor der sjældent bliver tilført det frikske perspektiv en ekstern ressource bringer.

Hvis virksomhederne gør mere for at engagere, tiltrække og vedligeholde forholdet til freelancers, kan de også bedre udnytte deres talenter og overkomme eventuelle kvalifikationsmangler, der måtte opstå i projektsammenhæng. Forventningen er, at efterspørgslen efter dygtige freelancere vil forblive robust i den nærmeste fremtid. Med en forventet lav arbejdsløshed og en vedvarende mangel på specialiserede færdigheder, vil freelancere forblive et eftertragtet aktiv for virksomheder. 

Visit out blog
Indsigt

Se flere blogindlæg

Vi har meget mere indsigt at dele ud af på vores blog!

Vores services
Services

Vi tilbyder

Læs mere om hvilke serviceydelser vi tilbyder – hvad end du har brug for nye medarbejdere, eksterne konsulenter eller rådgivning om din rekrutteringsproces.

Chat med en konsulent
Kontakt os

Kontakt en konsulent

Vil du høre mere, om hvordan vi kan hjælpe din virksomhed?