Sådan adresserer man krav om
kønsdiversitet i tech-branchen

Tre digitale ledere snakker om noget på en skærm

Ligestilling og kønsdiversitet er et varmt emne lige nu, og mange organisationer arbejder på, hvordan de kan blive mere mangfoldige – og indser, at der er reelle forretningsfordele ved diversitet. Men i nogle brancher og på nogle områder, er det faktisk en ekstremt svær opgave at indføre større diversitet. Ikke nødvendigvis fordi organisationerne ikke vil ansætte folk med diversitet i tankerne, men fordi der simpelthen ikke er nok kandidater, som opfylder kravene om både diversitet og de rette kompetencer.

I den danske tech-industri er 3 ud af 4 ansatte mænd. Og kun 27% af aktive IT-studerende er kvinder. Hvilket betyder, at der ikke er udsigt til nogen løsning på problemet om ligestilling og diversitet inden for tech-industrien, her og nu. Men hvordan er dette organisationernes ansvar, og hvad kan de gøre for at adressere kravene om kønsdiversitet her og nu?

Ting du kan gøre lige nu

Selvom problemet med ligestilling og diversitet ikke kan løses fra dag til dag, så er der adskillige ting, organisationer kan gøre her og nu, for at øge ligestillingen og skabe en mere indbydende virksomhedskultur for samtlige ansatte.

 1. Indfør ligeløn
  I den seneste udgave af Hays Journal, talte vi med Adam Philpott, President EMEA i McAfee, om hans plan om at forbedre diversiteten inden for tech-industrien. En af tingene de har gjort, er at implementere ligeløn for alle ansatte, som arbejder i samme slags stillinger på samme niveau og samme sted - samtidig med, at de giver plads til differentieret løn baseret på faktorer, som performance, anciennitet og erfaring.

 2. Kønskvotering
  Selvom det er kontroversielt med kønskvotering, kan det bruges til at udfordre forudindtagede holdninger. Hos McAfee har de arbejdet hen mod at øge antallet af kvinder, som kommer til jobsamtale, hvilket betyder, at de vil sørge for, at mindst én kvinde kommer til jobsamtale, samt at kvinder er inkluderet i samtlige interviewpaneler til jobsamtaler. Således er antallet af kvinder i deres talent pipeline vækstet fra 23% til 39% på blot få år.

 3. Kvinder repræsenteret i andre stillinger
  Fordi kvinder kun udgør 27% af de IT-studerende, vil de uundgåeligt fortsat være underrepræsenteret inden for IT-branchen i de kommende år. Men tech-firmaerne har stadig brug for at få udfyldt andre stillinger end de rent tekniske, som kræver en uddannelse inden for IT. Det at ansætte kvindelige talenter til disse stillinger kan medføre betydningsfulde resultater, fordi de kan agere rollemodeller for yngre kvinder, som gerne vil arbejde i IT-branchen – et bevis på, at det ikke længere behøver være en mandsdomineret verden..

 4. Bedre muligheder for tilbagevenden efter orlov
  En anden god mulighed er at have en politik for tilbagevenden efter orlov. Det kan være ordninger, som kan hjælpe erfarne medarbejdere med at komme trygt tilbage til deres stillinger, som regel efter en længere pause på grund af barsel, familieorlov eller lignende. Selvom vi i Danmark har gode barselsordninger, så er det stadig primært kvinder, som går på kompromis med deres karriere for at dyrke familien – om det så betyder at gå på deltid, at prioritere familie frem for karrieremuligheder, eller at måtte sige nej til drømmejobbet, fordi det vil være for tidskrævende.

 5. Mentorer
  Hvis du have stillinger udfyldt med de bedste talenter, er det vigtigt, at dine potentielle ansatte kan se sig selv i firmaets identitet. Det kan gøres ved mentor-ordninger og ved at fremme rollemodeller. Så hvis du vil tiltrække mange forskellige slags dygtige folk, skal du sørge for, at de folk, som er firmaets ansigter udadtil, er forskellige - på den måde kan du få adgang til en bredere talentmasse, fordi flere mennesker vil kunne identificere sig med din organisation.

Hvad du kan gøre for at hjælpe med at sikre kvindelige tech-talenter i fremtiden

Det er efterhånden slået fast, at ligestilling og diversitet er en god forretningsmodel. Og et af de største problemer i tech-branchen er manglen på talent - - i 2030 regner man med, at der mangler 19.000 IT-specialister i Danmark. I den forbindelse er det et vigtigt skridt, at få kvinder til at vælge en karriere inden for IT. Så hvordan kan du bidrage til at sikre en pipeline af dygtige kvinder inden for tech-branchen i fremtiden?

 1. Støt kvindelige talenter og rollemodeller
  Du kan støtte dine kvindelige talenter, gøre dem til rollemodeller og involvere din virksomhed i praktikordninger for at sikre, at piger og unge kvinder får kendskab til teknologi og tech-branchen.

 2. Tidlig uddannelse
  Udover at præsentere unge piger for teknologi tidligt, er det også vigtigt at arbejde hen mod at konfrontere fordomme – for eksempel, at piger er gode til sprog, og drenge er gode til matematik. Faktisk viser research, at piger er virkelig gode til tekniske og videnskabelige emner, men at de mister interesse og har mindre tiltro til deres evner inden for IT end drenge. Din organisation kan for eksempel arbejde sammen med grundskolerne om at eksponere tech-branchen for unge piger.

Andre vigtige udfordringer inden for diversitet

Selvom manglen på ligestilling og diversitet i tech-branchen, samt andre brancher, er en stor udfordring, er det vigtigt ikke at overse andre diversitetsudfordringer. Såsom alder, etnicitet og handikap. Det er noget, som Managing Director for Hays Danmark, Vibe Puggaard, , berørte i en artikel i Finans.Det er vigtigt ikke at fokusere udelukkende på udfordringerne vedrørende kønsdiversitet og tro, at din organisation gør et godt job, når det kommer til ligestilling og diversitet. Ægte diversitet vil skabe et miljø, hvor ansatte kan vise deres sande værdi uanset køn, alder, handikap eller etnicitet – det vil bidrage til en kultur med høj performance, fordi folk føler, at de har lige muligheder for at udvikle sig og for at blive forfremmet.

Hvis du gerne vil diskutere hvordan din virksomhed kan ansatte folk med tanke på ligestilling og diversitet, eller hvis du har brug for hjælp til at finde den rette kandidat, kan du kontakte en af vores rekrutteringskonsulenter lige her.

Visit out blog
Indsigt

Se flere blogindlæg

Vi har meget mere indsigt at dele ud af på vores blog!

Vores services
Services

Vi tilbyder

Læs mere om hvilke serviceydelser vi tilbyder – hvad end du har brug for nye medarbejdere, eksterne konsulenter eller rådgivning om din rekrutteringsproces.

Chat med en konsulent
Kontakt os

Kontakt en konsulent

Vil du høre mere, om hvordan vi kan hjælpe din virksomhed?