Kontakt os
Her er du:

Sådan går du til et jobinterview

En forretningskvinde har en samtale med to overordnede. Hun ser glad og afslappet ud.

Når du søger job, er det vigtigt, at du forbereder dig godt til at gå til jobsamtaler. Uanset hvor velkvalificeret du er til et job, vægter din personlighed og din fremtræden højt, når din potentielle arbejdsgiver eller en rekrutteringskonsulent vurderer dig. Hays har mange års erfaring med rekruttering og jobsamtaler og giver dig her nogle gode råd til, hvordan du forbereder dig.

Vær velforberedt

 • Tag kontaktoplysninger, en kopi af dit CV, kuglepen og blok med til mødet. Kom til samtalen velforberedt. Imponer intervieweren med din viden og din research.
 • Sørg for at læse information om virksomheden, besøg konkurrenternes hjemmesider og læs aviser og blade for at kende den seneste udvikling på markedet og i branchen.
 • Kend dig selv! Gennemgå beskrivelsen af jobbet igen og hold den op imod dit CV, så du kan vise, at du opfylder kravene til jobbet.
 • Tag pænt men behageligt tøj på – et godt førstehåndsindtryk er et must.

Dit første indtryk

Husk, at når du går gennem fordøren, er du allerede ved at give et indtryk af dig selv over for din potentielle arbejdsgiver og enhver person, fra receptionisten til den administrerende direktør, kan direkte eller indirekte påvirke det endelige valg.

Duk gerne op 10 min. før interviewet starter, så du kan forberede dig mentalt, samle tankerne og ikke virker for nervøs og forpustet.

Når du er kommet ind i rummet, hvor samtalen foregår, bliver du introduceret for de eventuelt andre interviewere. Se dem i øjnene, når du hilser på dem, smil og vær omhyggelig med at huske deres navne, så du kan henvende dig til dem under resten af jobsamtalen.

Spørgsmål til dig

Slap af – forestil dig, du har en samtale med en ven. Lyt – man kan blive grebet af egne følelser, så man faktisk glemmer at lytte til spørgsmålene; hvis du sætter tempoet ned, kan du lettere høre spørgsmålene og besvare dem korrekt.

Før du svarer på mere komplicerede spørgsmål, skal du overveje dit svar, og hvordan du vil formulere det – således vil du komme til at tale med større overbevisning. Sørg for at øve dig på at tale langsomt og jævnt, før du tager af sted – optag dine svar og lyt til dit tempo og din tone.

Dit kropssprog afslører, hvor bekvem du er med et samtaleemne – hvis du er begejstret for, hvad du siger, så smil og lad dine hænder understrege dine ord (men overdriv ikke). Se på personen, du taler med – men udeluk ikke andre interviewere, hvis der er flere.

Vær saglig og ærlig om dine styrker og svagheder – vis, at du opfatter dine svagheder som ting, du arbejder på at forbedre.

Spørgsmål til intervieweren

Her kan du vise din entusiasme og interesse! Det er vigtigt at have en række spørgsmål forberedt på forhånd – det kunne blandt andet være:

 • Hvordan er de andre mennesker i afdelingen?
 • Hvordan kommer deres roller til at påvirke min?
 • Hvilken oplæring eller introduktion får jeg, når jeg starter?
 • Hvad bliver mine hovedansvarsområder?
 • Hvilken slags engangsprojekter kunne jeg få?
 • Hvilken kontakt vil jeg kunne få til andre afdelinger i virksomheden, eller til kunder eller leverandører?
 • Hvilke muligheder ligger der i at tage ekstraarbejde eller blive involveret i andre sammenhænge i virksomheden?
 • Hvordan ser planerne ud for ekspansion – hvordan kan de komme til at påvirke min rolle?
 • Hvad er mine muligheder for at avancere i virksomheden?

Efter jobsamtalen

Ring til din rekrutteringskonsulent og lad ham eller hende vide, hvordan det gik. Din konsulent er ansat af virksomheden for at hjælpe dig og tage sig af alle spørgsmål eller indvendinger. Han kan eventuelt bede virksomheden vente, indtil du kan levere mere information.

Nogle interviewere vil måske give dig deres direkte nummer, i fald du har flere spørgsmål – gør brug af dette, hvis det er nødvendigt, men overdriv ikke; og giv dem rimelig tid – en uge er meget rimeligt. Efterfølgende kan du så småt begynde at forberede dig på at starte et nyt job.

Følg linket her hvis du ønsker at læse flere karriereråd , og ellers er du altid velkommen til at kontakte os.

SØG JOB

Ønsker du at tage det næste skridt i din karriere? Klik her og se et overblik over de seneste stillinger vi søger folk til.

REGISTRER DIT CV HOS HAYS

Upload dit CV til vores database, så kan vi hjælpe dig med det næste skridt i din karriere.

Følg os på sociale medier: Følg os på sociale medier: