Kontakt os
Her er du:
Kolleger snakker på kontoret

Nyt job?
Sådan håndterer du
overgangen

Skal jeg blive eller er det tid til at komme videre?

Hvis du føler dig demotiveret så snart mandag nærmer sig, kan det være nærliggende at undersøge nye udfordringer, og hvorvidt græsset måske er grønnere et andet sted. Men før du gør det, er der et par ting der er værd at undersøge først:

Udfordringer

Hvis du kan se tilbage på de sidste par år, uden at vide hvad du har opnået, eller hvis du rutinemæssigt udfører det samme stykke arbejde hver dag – så er det nok værd at overveje, hvorvidt du skal finde noget nyt. Selvom du måske er glad for rutinen og nyder jobsikkerheden, så vil din entusiasme på sigt dykke, og med tiden din arbejdsindsats ligeså.

Hvis du er virkelig glad for din arbejdsplads, så er det selvfølgelig værd at undersøge om der findes muligheder for at udvikle dine færdigheder og ekspertise i din nuværende stilling – eller om der er mulig for at få mere ansvar et andet sted i organisationen. Men hvis det ikke er en mulighed, eller hvis din chef ikke er ambitiøs nok på dine vegne, så er det på tide at finde noget nyt.

Præstationer

Hvis du lige har haft en nedslående udviklings- eller præstationssamtale, eller blot føler at dine resultater ikke lever op til egne forventninger, er det måske fristende at lede efter et nyt arbejde hvor du trives bedre. Men først anbefaler vi at fjerne følelserne fra ligningen og overveje, hvorvidt du kan forbedre dine præstationer i din nuværende rolle – for hvis intet andet end arbejdspladsen ændrer sig, er chancen for succes i din nye stilling også lavere. Men nogle gange er det en nødvendighed at finde nye omgivelser, hvor din arbejdsgiver muliggør succes og du føler dig motiveret til at opnå bedre resultater.

Mulighed for forfremmelse

Regner du med at kunne gøre fremskridt i din karriere, på din nuværende arbejdsplads? Tænk over hvor du gerne ser dig selv i fremtiden, og hvorvidt du kan tage det næste skridt mod det scenarie i din nuværende organisation. Hvis dig eller din leder ikke kan se et skridt opad eller fremad, så er det nok tid til at kigge andetsteds.

Dit team

Ofte påvirker en ændring i ens team eller afdeling beslutningen om at forlade en arbejdsplads. Det kunne være en ny chef, en god kollega der stopper eller en omstrukturering som påvirker teamdynamikken. Vores bedste råd er at give det lidt tid, for at se om tingene køler ned eller andre forandringer er undervejs.

Omvendt, så er det heller ikke løsningen at blive i et job med højt konfliktniveau – det kan være både stressende og demotiverende. Du bør aldrig lade situationen kommer hertil, selvom du måske holder fast i et håb om, at tingene nok skal blive gode igen.

Belønning

Måske er du egentlig ret glad i din nuværende stilling, men føler dig underbetalt. I så fald, så er det tid til at undersøge markedet – sammenlign din løn med andre i din rolle og forbered dig på en samtale med din chef om det næste skridt. Du kan læse mere om hvordan du forhandler din løn lige her. Vi anbefaler altid at adressere dine lønforventninger før du leder efter et andet arbejde, hvis du ellers er glad for dit nuværende.

Tid til at tage det næste skridt

Du har bestemt dig for at takke ja til et jobtilbud, og næste skridt er at informere din chef om din opsigelse. I denne artikel går vi i dybden med kunsten at sige op – inklusiv hvordan du rent faktisk fortæller det og hvordan du efterlader et positivt indtryk alligevel, men også hvordan du håndterer de følelser du måske gennemlever både før og efter.

Hvis du får et modtilbud

Efter du har sagt op, er det ikke usandsynligt at du får et modtilbud, i et forsøg på at overbevise dig om at blive. Det kan se ud på mange måder: en lønforhøjelse, bedre frynsegoder, en forfremmelse eller ny titel, mere ansvar, nye opgaver – eller måske endda en kombination.

Men hvis du allerede har været igennem listen over ting du bør overveje før du søger nyt job, og det ikke har været muligt at forbedre din nuværende situation i samarbejde med din chef, så er der sjældent en god grund til at takke ja til en modtilbud.

Du bør hvert fald overveje følgende:

  • Fra den dag du sagde op, har din loyalitet været under luppen
  • Du har bevist din villighed til at skifte job – det vil sandsynligvis være en forhindring for fremtidige forfremmelser
  • Hvorfor nægtede de at tilbyde dig hvad du er værd før din opsigelse?
  • Er den rigtige grund til du sagde op blevet tilstrækkeligt adresseret? Hvilke konkrete ændringer kommer du til at opleve?

Kort sagt, så bør du sjældent lade et modtilbud stoppe dig. Tak din arbejdsgiver for muligheden og bekræft din intention om at forlade arbejdspladsen.

Skulle du alligevel vælge at acceptere modtilbuddet, bør du være opmærksom på, at din opsigelse nok ikke bliver glemt lige foreløbigt. Du kommer til at skulle arbejde hårdt for at genvinde din arbejdsgivers tillid, og alt efter hvorfor du søgte væk i første omgang, skal din arbejdsgiver også arbejde hårdt for at genvinde din loyalitet.

At starte på en ny arbejdsplads

Ligegyldigt om du er nyuddannet, erfaren eller i en direktørstilling, så er det altid lidt intimiderende at starte et nyt arbejde. Men, du var sandsynligvis ikke den eneste kandidat til stillingen – og alligevel valgte de dig. Fordi du var det bedste match til teamet og virksomheden. For at hjælpe med nerverne og give lidt mere is i maven, finder du her et par tips til at gøre overgangen til dit nye job og første arbejdsdag lidt nemmere.

Ræk ud, før du starter

Jobbet er dit, men der går sandsynligvis et par måneder, før du har arbejdet din opsigelsesperiode ud og du rent faktisk starter. Men i mellemtiden, så hold kontakten med din nye arbejdsgiver. Hvis de inviterer dig til at komme forbi og se kontoret, eller til at møde dit nye team over en øl, så gør en indsats for at prioritere det.

Husk folks navne

Hvis du ikke er særlig god til at huske navne, så kan det være en god idé at notere dem ned og hvad deres stilling er. Især hvis det er nogen, som du kommer til at have regelmæssig kontakt med. Det er en af de nemmeste måder at opbygge en relation på.

Lyt, men stil indsigtsfulde spørgsmål

I starten vil du sandsynligvis bruge meget mere tid på at lytte, end på at snakke. Og selvom du bør stille spørgsmål, hvis du er i tvivl om noget, så prøv at holde dem relevante og skrive gode noter.

Hold fokus på, hvad der er vigtigt

Studér din nye jobbeskrivelse grundigt, og gennemgå den løbende. Reflekter over, hvordan det du lærer, hænger sammen det, som der forventes af dig i din nye rolle.

Forsøg ikke at ændre alt på din første dag

Selv hvis du er blevet ansat til en stilling som personaleleder eller til at ændre processer, bør du tage det roligt i begyndelsen. Vis respekt for dine kolleger og virksomhed ved at forstå, hvordan og hvorfor tingene er blevet gjort som de er, før du planlægger og igangsætter ændringer.

Vær optimistisk

Du kommer alligevel ikke til at imponere nogen med dit talent og dine kompetencer på den første dag – det er hverken det rette tidspunkt eller sted. Men, du har god mulighed for at få en god start, ved at demonstrere din attitude og tilgang til jobbet, hvilket er ligeså afgørende for din succes på lang sigt.

Fortæl din rekrutteringskonsulent, hvordan det gik

Hvis du har arbejdet sammen med en recruiter om at få jobbet, så ræk ud og fortæl vedkommende, hvordan din første dag eller uge har været. Tal om de kolleger du har mødt, de projekter du skal arbejde på, og dine første indtryk. Det er rart at tale med nogen, som har indsigt i virksomheden og stillingen, men som ikke er dine nye kolleger eller chef.

Det er også vigtigt at dele eventuelle spørgsmål, som du måtte have i de tidlige stadier, så din konsulent kan hjælpe dig med at skaffe oplysningerne, eller afklare eventuelle spørgsmål eller bekymringer med din arbejdsgiver.

Er du kommet i tvivl?

Måske føler du, at du har begået en fejl eller du ikke svinger så godt med dine nye kolleger – men lad vær' med at gå i panik. Det er helt naturligt, at det tager lidt tid at falde til i en ny virksomhed. Ligesom det også er naturligt at være i tvivl om du har gjort det rigtige, især hvis du kommer fra et job og en virksomhed som du faktisk godt kunne lide. Men før du deler eventuelle bekymringer med din nye leder (medmindre det haster eller er kritisk), så giv det lige en uge eller to.

Vigtigst af alt, så gør ikke noget uovervejet, såsom at aflevere din opsigelse. Enhver god leder vil tage sig til at lytte til dine bekymringer og hjælpe dig med at falde godt på plads. Når du har givet udtryk for dine bekymringer, og din chef har haft tid til at handle på baggrund heraf, kan du træffe en informeret beslutning om, hvorvidt du ønsker at blive eller ej.

At finde sig til rette i et nyt team

Vores forhold til vores kolleger er en vigtig del af vores sociale liv, og at falde til i et nyt team er ofte en af de største udfordringer ved at starte et nyt job. Men at blive et værdsat medlem af teamet er afgørende for din jobtilfredshed, glæde på arbejdspladsen, og i sidste ende din succes i rollen.

Find en mentor

Find en mentor, som kan hjælpe dig med at finde dig til rette, men også med at trives og udvikle dig professionelt. En mentor er mere en guide end en lærer, så udnyt deres viden og husk, at du også bringer noget til jeres relation; et mentorskab er gavnligt for begge parters udvikling.

At opbygge et forhold til en mentor kan hjælpe med at vænne dig til og forstå virksomhedens kultur og personlighed.

Involver dig i virksomheden

Afhængigt af hvem du er som person, har du måske ikke så let ved at finde dig til rette socialt. Men uanset hvad, så er det en god måde at vise dit team, at du er engageret, hvis du involverer dig i sammenkomster og events. Deltag i så mange sociale arrangementer som du kan og føler dig tilpas ved, da det uanset hvad er den bedste måde at lære dine nye kolleger at kende udenfor de professionelle rammer.

Opbyg relationer

Brug gerne ekstra tid på at lære de kolleger at kende, som du kommer til at arbejde tæt sammen med. Stil dem spørgsmål for at lære dem og deres arbejde at kende; de fleste mennesker nyder at tale om sig selv og deres præstationer.

Sørg for at opbygge relationer til enhver, som kan hjælpe dig med at gøre dit arbejde bedre eller opnå succes. Det gælder ikke kun dit nærmeste team, men kan være alt fra salgschefen til direktørens personlige assistent.

Omfavn forandringer

I starten kan man let komme til at kritisere praksisser og processer, som man ikke er vant til, eller som man mener blev løst bedre på ens tidligere arbejdsplads. Men der er ingen, der gider høre om, hvor meget bedre dit gamle job var.

Prøv i stedet at komme løsninger, fremfor kritik. Men vent til, at du har en bedre forståelse af, hvorfor tingene bliver gjort, som de gør. Tilpas dig til dit nye teams måde at gøre tingene på, i stedet for at forvente, at de tilpasser sig din. Det gæler lige fra de små ting som at booke mødelokaler, til at omfavne virksomhedens bredere etos.

Hvad kan du tilbyde?

Alle teams har styrker og svagheder, og det er afgørende for en hurtig integration, at man formår at vise, hvilken værdi man tilfører teamet. Så brug lidt tid på at finde ud af, hvad dine kolleger er gode til, og derefter hvor dine egne styrker bedst kan anvendes.

Søg job

SØG JOB

Ønsker du at tage det næste skridt i din karriere? Klik her og se et overblik over de seneste stillinger vi søger folk til.

Upload dit CV

REGISTRER DIT CV HOS HAYS

Upload dit CV til vores database, så kan vi hjælpe dig med det næste skridt i din karriere.