Kontakt os
Her er du:

Lav et godt CV

Kvinde i hijab arbejder på sit CV på en hip cafe.

Det grundlæggende i CV-skrivning

Det essentielle i jobsøgning er et godt CV, da du igennem CV’et kan fremhæve nogle af dine væsentligste kompetencer og videregive dem til den næste potentielle arbejdsgiver. Ikke desto mindre er det vigtigt, at fremhæve dine personlige kvalifikationer, som afspejler din måde at arbejde på.

Præsentation

Brug en helt almindelig og regulær skrifttype – glem alt om kursiv og dekorative fonte. Du skal ikke bevise dine visuelle evner ved at tilføje en kunstnerisk ramme. Du vil gerne bemærkes for, hvad du har at sige, ikke hvordan du præsenterer det. Prøv også at begrænse dit CV til højst tre sider - to er endnu bedre.

Struktur

Strukturen i dit CV skal være klar og let at forstå. Dit mål er at præsentere oplysninger om dig selv klart og præcist! Brug gerne punktlister til strukturen, da det kan begrænse overflødig beskrivelse.
Skriv dit navn øverst på forsiden med dine kontaktoplysninger umiddelbart nedenunder.Inkluder et mobilnummer, men inkluder kun dit arbejdsnummer, hvis du ikke har noget imod at blive kontaktet dér.

Skriv med få ord om din profil, dvs. dine kernekompetencer både personlige og faglige. Sælg gerne dig selv i dette afsnit.

Din uddannelsesbaggrund og resultater samt din arbejdserfaring skal anføres med omvendt kronologi – en universitetsgrad skal komme før dine folkeskoleresultater.

Efterlad aldrig huller – hvis du tog et sabbatår eller havde midlertidigt job, så sig det -overlad ikke noget til tilfældighederne.

Gem dine fritidsinteresser til sidst – og hold dette afsnit kort.

Afslutningsvis bør du tilføje dine referencer.

Din nationalitet og oplysninger om dit arbejdsvisum

Dette er kun relevant, hvis du har et arbejdsvisum, så arbejdsgiverne på forhånd ved, hvor længe du skal bo i Danmark.

Personligt resumé

Dette er frivilligt, men det er en god mulighed for at fremhæve i en sætning eller to, hvad du håber at opnå i din næste stilling, og hvad du mener, at du kan tilbyde en arbejdsgiver. I markedsføringssammenhæng er dette stedet for dit "USP", eller unikke salgstilbud.

Oversigt over færdigheder

Læseren af dit CV har måske ikke mere end et par sekunder til at gennemgå ansøgningerne, så hvis du inkluderer et afsnit om færdigheder, kan du fange deres opmærksomhed ved at gøre det klart, hvad du kan tilbyde. Fremhæv en kort liste over de færdigheder og erfaringer, som du har, og som er relevante for stillingen, f.eks. softwarepakker, som du har arbejdet med. Brug så vidt muligt de samme tillægsord som dem, der anvendes i annoncen.

Hvis annoncen f.eks. kræver en person med "effektive administrative evner og fremragende interpersonelle færdigheder", bør disse nævnes i samme rækkefølge i afsnittet om dine færdigheder, men ikke ordret, da det vil være for indlysende.

Relevant erfaring

Dette er din arbejdshistorie og omfatter betalt arbejde og eventuelle relevante frivillige eller praktikophold. Arbejd baglæns fra dit seneste job og efterlad ikke nogen huller; det kan få potentielle arbejdsgivere til at mistænke det værste. Hvis du har taget et års orlov, udført en midlertidig opgave eller rejst i seks måneder, skal du sige det. Det kan være nyttigt at behandle det på samme måde som et job og angive, hvad du har opnået og lært i denne periode.

Hvis du er færdiguddannet, har du måske ikke så meget erhvervserfaring, selv om mange færdiguddannede har været på dagophold eller har været ude i et år i branchen. I dette tilfælde skal du fremhæve de relevante færdigheder, som du har opnået på dit kursus eller i din erhvervserfaring. Igen skal du opregne hver stilling i omvendt rækkefølge, så den seneste stilling kommer først.

Uddannelse og erhvervsuddannelse

Brug din sunde fornuft her. Hvis du har en videregående uddannelse, er der kun få mennesker, der vil bekymre sig om dine karakterer. Sørg for også at medtage eventuelle kurser, du har gennemført, som er relevante for det job, du søger.

Interesser

Disse er valgfrie, men hvis du vælger at medtage et afsnit om hobbyer og interesser, skal du gøre det meget kortfattet. Undgå at nævne noget, der kan være kontroversielt (f.eks. politisk eller religiøst tilhørsforhold), og brug så vidt muligt pladsen til at vise, hvordan du passer ind i virksomhedens organisationskultur. Hvis de f.eks. har et firmafodboldhold, kan det være nyttigt at angive, at du kan lide at spille fodbold.

Referencer

Det er sjældent, at CV'er indeholder reelle referencer. Det er normalt fint at sige blot "Referencer kan fås på anmodning".

Sådan får du dit CV til at skille sig ud

Vi ved, hvad arbejdsgivere kigger efter, når de gennemgår CV'er, og vi har samlet et par punkter, der kan hjælpe dit CV med at finde vej til bunken med "interview". Formålet med dit CV er ikke at skaffe dig et job, men at det skal være fristende nok til, at arbejdsgiveren tager dig med til næste trin i udvælgelsesprocessen. Her er et par tips til at få dit CV til at skille sig ud:

  • En personlig udtalelse direkte under dine kontaktoplysninger giver arbejdsgiverne et øjebliksbillede af dine nøglekompetencer og dine ambitioner på arbejdsmarkedet og bør fange deres opmærksomhed, hvis det stemmer overens med det, de søger.
  • Når du skriver dit kompetenceafsnit, skal du forsøge at bruge adjektiver, der ligner dem, der bruges i jobannoncen. Hvis de efterspørger en person med "effektive ledelsesmæssige og administrative evner, der har fremragende interpersonelle færdigheder", skal du angive, at du har disse. Du må dog ikke kopiere teksten ordret, da dette vil være tydeligt, og du skal naturligvis altid være sandfærdig i dit CV.
  • Husk, at arbejdsgiverne er interesseret i resultatet eller virkningen af dine handlinger og ikke blot i en liste over selve opgaverne.
  • Når du opregner dine resultater, skal du huske på, at det, der virkelig overbeviser arbejdsgiverne, er data. Hvis du kan illustrere dine resultater med fakta og tal, skal du sørge for at gøre det. Overvej de forskellige virkninger af de følgende to udsagn: Oversteg konsekvent salgsmålene i det seneste år - Oversteg salgsmålene i de sidste fire kvartaler med , hvilket resulterede i en samlet årlig stigning i omsætningen på
  • Selv om du har svært ved at huske eller kvantificere dine resultater på arbejdet, er det værd at bruge lidt tid på at tænke over det, da det er vigtigt. Har du haft en positiv indvirkning på produktivitet, effektivitet, hastigheden af en proces eller reaktion, kundeklager, spild, ulykker, rapportering, fravær eller et andet aspekt af en organisations funktion? Så medtag det.
  • Husk først og fremmest, at du forsøger at sælge dig selv. Ved at bruge vendinger som "var involveret i" og "hjalp" antyder du, at du var mere tilskuer end initiativtager. Brug stærke handlingsverber, og tag æren, hvor æren er skyldig.

Husk, at du også skal skræddersy dit CV, da arbejdsgiverne vil forvente og sætte pris på dette. Tag dig tid til at gøre det helt rigtigt, og dit CV vil helt sikkert skille sig ud fra mængden.

Dobbelttjek dit CV

Tjek dit CV grundigt og foretag altid en grundig stavekontrol. Læs det igen for at se, om det giver mening. Bed også en ven om at kontrollere det – fejl er ikke altid så tydelige for den, som har lavet dem! Husk, at dit CV er det første indtryk, din potentielle arbejdsgiver får af dig!

Hvis du har brug for flere råd, kan du læse videre på vores side om karriereråd, eller på Hays Social.

SØG JOB

Ønsker du at tage det næste skridt i din karriere? Klik her og se et overblik over de seneste stillinger vi søger folk til.

REGISTRER DIT CV HOS HAYS

Upload dit CV til vores database, så kan vi hjælpe dig med det næste skridt i din karriere.

Følg os på sociale medier: Følg os på sociale medier: