Kontakt os
Her er du:
Unge professionelle til netværksmøde

Vigtigheden af
Netværk

Selv i en verden drevet af teknologi og automatisering forbliver én ting uændret: netværkets betydning i karriereudvikling. En imponerende liste over dine kvalifikationer og erfaringer, er ikke nødvendigvis nok, hvis du ikke har et solidt netværk til at støtte, guide og hjælpe dig. Men hvorfor er netværk så afgørende, og hvordan opbygger du et stærkt og bæredygtigt netværk – som du rent faktisk kan trække på når nødvendigt?

Nedenfor udforsker vi netop dette og udstyrer dig med indsigt i, hvordan du kan bygge og styrke dit netværk – og udnytte det til at skabe værdi for din karriere. 

 

Derfor er dit professionelle netværk vigtigT

Dit netværk er som brændstof for din karriere – det giver både næring til nuværende arbejdsliv og baner vejen for dine fremtidige karrieredrømme. Se på det sådan her: At investere tid og energi i at opbygge og pleje dit netværk er en langsigtet i din karriere. Et velplejet netværk kan forstærke din professionelle tilstedeværelse og profil, idet det giver dig mulighed for at udveksle idéer og erfaringer med andre, der i sidste ende kan gøre dig klogere, udvide dine færdigheder og åbne op for nye jobmuligheder.

Når du begiver dig ud på rejsen mod nye karrierehorisonter, er det ofte dit netværk, som gør forskellen. Mange stillinger bliver nemlig aldrig annonceret – de fyldes gennem anbefalinger og personlige kontakter. Synlighed på platforme som LinkedIn og personlige anbefalinger fra dit netværk kan derfor være afgørende faktorer i at lande drømmejobbet. Derfor betaler det sig i høj grad at investere din tid og energi i at opbygge og pleje dine professionelle forbindelser. Ved at gøre dette, sikrer du, at du er øverst i tankerne hos dine kontakter, når de hører om spændende karrieremuligheder, eller selv mangler en kollega i deres organisation. Derved har du en konkurrencefordel, da du har mulighed for at ansøge om job, før de når det åbne marked. 

Faglig udvikling ved hjælp af dit netværk

Udover at være et værktøj i jobsøgningen, så fungerer dit netværk også som en ubegrænset kilde til læring og faglig udvikling. Når du interagerer med folk indenfor dit felt eller relaterede områder, udsætter du dig selv for forskellige perspektiver, idéer og nye erfaringer. Du får lov til at lære af andres succeser og fejltagelser, og udvider derved dine horisonter og finpudser dine færdigheder – hvilket kan give din karriere den kant, som den måske har brug for.

Dit netværk kan også være en kilde til inspiration og motivation. At omgås kolleger og professionelle, som deler dine karriereinteresser og mål, kan give dig det nødvendige boost i din egen motivation. Du kan se, hvordan andre har nået deres mål, hvilket kan være en god påmindelse om, at dine egne drømme og mål også er realistiske og indenfor rækkevidde.

Sådan bruger du dit netværk i din jobsøgning

At benytte sig af ens professionelle netværk kan være en afgørende faktor i din jobsøgning. Det kan hjælpe med at afdække skjulte jobmuligheder, få et ben ind i branchen og give adgang til værdifuld rådgivning og støtte. Men hvordan bygger og plejer man et netværk? Og hvordan bruger man egentlig sit netværk i sin jobsøgning?

 1. Identificér dit netværk
  Start med at kortlægge dit eksisterende netværk. Dette omfatter venner, familie, tidligere kolleger, studievenner, mentorer, og endda nogen fra fritidsaktiviteter eller foreninger, du er en del af. Dit netværk kan være større, end du tror.
   
 2. Begynd før du skal bruge det
  Det nok vigtigste råd er at pleje dit netværk før du skal bruge det. Relationer tager tid at bygge, og selvom folk generelt er glade for at hjælpe hvor de kan, så er relationen mere værdifuld når den ikke er transaktionel – det er her hvor dit netværk tænker på dig før du selv opsøger dem og introducerer dig til andre i deres eget netværk.
   
 3. Opdater din LinkedIn-profil
  Din LinkedIn-profil er en central del af din professionelle online tilstedeværelse. Derfor er det vigtigt at sørge for, at din profil er opdateret med din seneste arbejdserfaring, færdigheder og resultater samt et professionelt profilbillede – og at du selvfølgelig er linket op med dit netværk. Hvis du søger tips til en bedre LinkedIn profil, kan du læse med her
   
 4. Vær tydelig omkring dine mål
  Når du kontakter folk i dit netværk. skal du være klar og specifik omkring, hvad du leder efter i din jobsøgning. Fortæl dem om din ønskede stilling, branche eller virksomhed. så bedre kan hjælpe dig.
   
 5. Opsøg gode råd
  Når du kontakter dit netværk. er det vigtigt, at du ikke blot beder om et job; du bør også fokusere på at opbygge forhold. Spørg om råd, feedback eller information om branchen, som kan føre til jobmuligheder senere hen. Folk kan generelt godt lide at fortælle om egne succeser og blive anerkendt af fagfæller – og hvis du kun kommer til dem når du skal bruge et job, skal det nok blive gennemskuet.
   
 6. Vær villig til at hjælpe den anden vej
  Netværk er en gensidig fordel – derfor skal du være klar og villig til at tilbyde din hjælp eller viden til dine forbindelser, når det er muligt. Dette vil styrke dit netværk og gøre det mere sandsynligt, at dine forbindelser vil have dig i tankerne og vil hjælpe dig, når de har mulighed for det.
   
 7. Deltag i netværksbegivenheder
  Mange brancher og byer har netværksbegivenheder, seminarer og konferencer. Deltag i disse begivenheder for at møde nye kontakter og udvide dit netværk. 
   
 8. Følg op og vær vedholdende
  Efter at have været i kontakt med folk i dit netværk, er det vigtigt at følge op på samtaler og møder. Pas på med at virke anmassende eller desperat, men vær vedholdende og vis din taknemmelighed for deres tid og hjælp.
   
 9. Udforsk skjulte muligheder
  Mange jobs bliver aldrig annonceret offentligt – men dit netværk kan have information om sådanne muligheder eller endda anbefale dig til stillinger, som ikke er blevet annonceret endnu. Derfor er det, som jobsøgende, en god idé at kontakte dit netværk og spørge interesseret ind til, om de kender til skjulte jobmuligheder.
   
 10. Vær tålmodig og fortsæt med at udvide dit netværk
  At udnytte sit netværk i jobsøgningen kan tage tid. Det kræver en del tålmodighed og en vedvarende, målrettet indsats. Fortsæt med at udvide dit netværk og pleje dine forhold, selv når du ikke aktivt er på udkig efter job.
Søg job

SØG JOB

Ønsker du at tage det næste skridt i din karriere? Klik her og se et overblik over de seneste stillinger vi søger folk til.

Upload dit CV

REGISTRER DIT CV HOS HAYS

Upload dit CV til vores database, så kan vi hjælpe dig med det næste skridt i din karriere.