Kontakt os
Her er du:
Mand arbejder hjemmefra mens han passer sin baby

What Workers Want
Fremtidens Arbejdsplads

Download

Hvordan ser fremtidens arbejdsplads ud? Er tiden med hjemmekontor slut, og kommer kunstig intelligens til at overtage store dele af vores arbejde? Baseret på vores årlige "What Workers Want"-undersøgelse, har vi et ret godt bud.

Vi har netop hos Hays Danmark udgivet en ny rapport, som søger at besvare, hvordan fremtidens arbejdsplads kommer til at se ud. I rapporten har vi et særligt fokus på de temaer, som optager de danske medarbejdere og arbejdsgivere lige nu: fleksibilitet i arbejdslivet, kunstig intelligens på arbejdspladsen og fremtidens arbejdsstyrke.

 

De fleksible arbejdsmuligheder

Debatten vedrørende hjemmearbejde og dets effekt på samarbejde og kultur har været tiltagende det seneste år. Ligeledes er mange begyndt at diskutere muligheden for nye måder at arbejde på – eksempelvis den 4-dages arbejdsuge og mere fleksibel arbejdstid. Derfor har vi i undersøgelsen spurgt medarbejderne om deres ønsker og bekymringer: Vil de tilbage på kontoret på fuld tid? Hvilken slags fleksbilitet ønsker de? Og vil de betale for større fleksibilitet?

Det mest markante resultat er nok, at hele 86% ville overveje at skifte job for at opnå større fleksibilitet – og heraf, ville hele 44% også overveje en lønnedgang.

Men fleksibilitet har mange former; hjemmearbejde, den 4-dages arbejdsuge, deltid, fleksible arbejdstider, nedtrapning frem mod pensionsalderen, o.l.. Så hvordan finder man den løsning, som passer medarbejderne bedst OG er det bedste trækplaster for potentielle kandidater?

Det korte svar er, at det gør man ikke. For one-size-fits-all eksisterer ikke længere, hvis altså du vil tiltrække og fastholde det bedste talent. Medarbejderne ser nemlig i stigende grad deres fleksibilitet som en markant del af deres samlede lønpakke – og det skaber en mulighed for de arbejdsgivere, som er parate til at se det som en mulighed snarere end en forhindring. For med pressede lønbudgetter, er forbedret fleksibilitet et stort potentiale i lønforhandlingerne og som værktøj til at pleje sine medarbejderes trivsel.

Vi kan dog afsløre, at hele 75% foretrækker en hybrid løsning, hvor de kan splitte deres arbejdstid mellem hjemmet og kontoret…

 

Kunstig intelligens på arbejdspladsen

I takt med at AI-værktøjer bliver mere mainstream, har eksperter forudsagt, at de vil ændre arbejdsmarkedet som vi kender det – og der bliver ofte malet et dystert billede. Ligeså viser en analyse fra World Economic Forum, at AI forventes at lede til et 2% fald i beskæftigelsen. Men, hvordan forholder medarbejderne sig til det? Frygter de for deres jobs eller er de klar til at omfavne de muligheder kunstig intelligens kan tilbyde? Og hvordan forbereder de sig på at udvikle de rette kompetencer til at anvende værktøjerne?

De gode nyheder først: Medarbejderne frygter ikke kunstig intelligens på arbejdspladsen. Faktisk, så er hele 66% decideret positivt stemt overfor brugen af den i deres arbejde – og kun 6% er negative.

I grove træk ser det altså ud til, at specialisterne er klar til at omfavne brugen af kunstig intelligens. Og for mange arbejdsgivere kan det faktisk også blive et potentielt trækplaster: Hele 32% ville nemlig overveje at skifte til organisation, som investerer i brugen af kunstig intelligens.

Interesseret i flere indsigter omkring fremtidens arbejdspladser?

Så kan du enten downloade rapporten eller kontakte os nedenunder – og få adgang til undersøgelsens data i en kontekst der belyser dine egne rekrutteringsudfordringer.